ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ- Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ

Τι ονομάζουμε στεφανιαία νόσο:

Η καρδιά λειτουργεί σαν αντλία και στέλνει το αίμα σε όλες τις αρτηρίες του σώματος. Η ίδια η καρδιά ,όμως, για να μπορεί να συσπάται τροφοδοτείαται με αίμα από την αορτή , τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, μέσω των στεφανιαίων αρτηριών. Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι δύο : η αριστερή και η δεξιά στεφανιαία αρτηρία, οι οποίες στη συνέχεια διακλαδίζονται σε μικρότερους κλάδους. Ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των στεφανιαίων αγγείων ονομάζεται στεφανιαία νόσος.

Τι είναι η αθηρωματική πλάκα:

Η αθηρωματική πλάκα σχηματίζεται ως εξής: Τα λευκά αιμοσφαίρια προσκολλώνται στο ενδοθήλιο

( εσωτερικό του στεφανιαίου αγγείου) όπου προκαλούν τοπική φλεγμονώση απάντηση. Τα μακροφάγα, ως απάντηση στη φλεγμονή ,αφομοιώνουν λιπίδια και μετατρέπονται σε αφρώδη κύτταρα. Ακολουθεί εναπόθεση εξωκυττάριων λιπιδίων τα οποία σχηματίζουν το λιπώδη πυρήνα, ο οποίος περιβάλλεται από την ινώδη κάψα. 

 Τι είναι η στηθάγχη:

Προοδευτική μηχανική απόφραξη λόγω εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης προκαλεί τη σταθερή στηθάγχη. Κλινικά, πρόκειται για πόνο στο στήθος όταν οι ανάγκες του μυοκαρδίου σε οξυγόνο αυξάνονται( πόνος στη βάδιση, άσκηση κτλ που υφίεται μόνος του στην ξεκούραση). Πρόκειται για σταθερή , χρόνια κατάσταση και όχι για οξύ σύμβαμα.

Διάβρωση συμβαίνει όταν ένας θρόμβος προσκολλάται στην επιφάνεια της πλάκας χωρίς να προηγηθεί ρήξη. Στην περίπτωση αυτή, εκκρίνονται ουσίες που προκαλούν ασταθή στηθάγχη (πόνος και στην ηρεμία ή επιδείνωση χρόνιας σταθερής στηθάγχης ). Η ασταθής στηθάγχη ανήκει στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Τι είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου:

Η ρήξη μιας ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας , που προκαλεί  μερική ή πλήρη απόφραξη  ενός στεφανιαία αγγείου, ονομάζεται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Συμπτώματα :

Η στηθάγχη εμφανίζεται ως πόνος στο στήθος διάρκειας έως 15 min ,που πιθανόν να αντανακλά στο λαιμό, την πλάτη, τα άνω άκρα ή στο άνω μέρος της κοιλιάς ( επιγάστριο). Πιθανόν να συνοδεύεται από εφίδρωση ή και εμέτους.

Ο πόνος του εμφράγματος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά διαρκεί περισσότερο από 15 min.

Αντιμετώπιση:

 Οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος δεν μπορεί να αξιολογηθεί  από μόνος του. Χρειάζεται περαιτέρω στοιχεία ( εξετάσεις αίματος, ΗΚΓ, απεικονιστικές εξετάσεις ) για να φανεί αν πρόκειται για έμφραγμα ή όχι. Συμβαίνει πολλές φορές ,ο πόνος να μην έχει τυπικά χαρακτηριστικά και να πρόκειται για έμφραγμα . Απευθυνόμαστε στο γιατρό μας για να αξιολογήσει έναν πόνο στο στήθος ακόμα και αν μας φαίνεται αθώος.

Στην περίπτωση του εμφράγματος, ο χρόνος είναι μυοκάρδιο. Η νέκρωση του μυοκαρδίου ξεκινάει 15 min μετά την απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας και το μεγαλύτερο μέρος νεκρώνεται στα πρώτα 60 min. Μετά τη νέκρωση του μυοκαρδίου, ο πόνος υποχωρεί.και εγκαθίσταται χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, λόγω του τμήματος του μυοκαρδίου που νεκρώθηκε.