ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΗΣΗΣ- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Τι είναι η υπέρταση κύησης:

Πίεση υψηλότερη από 140/90mmHg κατά τη διάρκεια της κύησης χρήζει προσοχής.

Υπάρχουν διάφορες μορφές υπέρτασης στην κύηση:

  • Προϋπάρχουσα υπέρταση: Υπέρταση που διαπιστώνεται πριν την 20η εβδομάδα κύσησς
  • Υπέρταση κύησης : Υπέρταση που διαπιστώνεται μετά την 20η εβδομάδα κύησης και που επιμένει για 40 μέρες μετά τον τοκετό χωρίς πρωτεϊνη στα ούρα ( πρωτεϊνουρία)
  • Προεκλαμψία: Υπέρταση που διαπιστώνεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης και που επιμένει για 40 μέρες μετά τον τοκετό με πρωτεϊνη στα ούρα

Προδιαθεσικοί παράγοντες:

Κάποιοι παράγοντες πιθανόν να προδιαθέτουν για εμφάνιση προεκλαμψίας: χρόνια υπέρταση, παχυσαρκία, πρωτοτόκος, μικρή ή μεγάλη ηλικία της γυναίκας, οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, πολύδυμη κύηση, σακχαρώδης διαβήτης,, εξωσωματική γονιμοποίηση, αυτοάνοσα νοσήματα .

Συμπτώματα προεκλαμψίας:

Η ψηλή πίεση πιθανόν να συνοδεύεται από πόνο στο στομάχι (επιγαστραλγία), δυσκολία στην ανάσα (πνευμονικό οίδημα), πονοκέφαλο, θόλωση  και άλλες διαταραχές όρασης.

Επιπλοκές προεκλαμψίας:

Δύο είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές της προεκλαμψίας: το σύνδρομο HELLP και η  εκλαμψία. Στο σύνδρομο HELLP παρουσιάζεται αιμόλυση , αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλά αιμοπετάλια. Η εκλαμψία εμφανίζεται με κρίσεις ή σπασμούς . Και οι δύο αποτελούν σαβαρές και επείγουσες καταστάσεις και είναι, ευτυχώς, σπάνιες.

Αντιμετώπιση προεκλαμψίας:

Σε ήπια προεκλαμψία συνιστάται παρακολούθηση με συχνή μέτρηση της πίεσης , εξέταση για οίδημα, ζύγισμα της γυναίκας και συχνή παρακολούθηση του εμβρύου.

Σε σοβαρές καταστάσεις πιθανόν να χρειαστεί εισαγωγή στην κλινική και χορήγηση αντιϋπερτασικής αγωγής.

Η προεκλαμψία  κατά την κύηση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας και γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από καρδιολόγο στα πλαίσια της πρόληψης.