ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Τι είναι:

Είναι αρρυθμία ( ακανόνιστος παλμός) κατά την οποία επηρεάζεται η συσταλτικότητα των κόλπων , όπου φυσιολογικά παράγεται το ηλεκτρικό σήμα για συντονισμένη συστολή όλης της καρδιάς, με αποτέλεσμα οι κόλποι και οι κοιλίες να συστέλλονται ανεξάρτητα.

Αίτια:

Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες ,όπως η ηλικία, η υπέρταση, άλλα καρδιακά νοσήματα, θυρεοειδοπάθεια, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα των πνευμόνων και νεφρική ανεπάρκεια, το οικογενειακό ιστορικό και το αλκοόλ.

Συμπτώματα:

Πολλές φορές η κολπική μαρμαρυγή δεν έχει συμπτώματα και ανευρίσκεται τυχαία σε προληπτικό έλεγχο. Άλλες φορές προκαλεί ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος, ζάλη ή λιποθυμία, εύκολη κόπωση ή δυσκολία στην ανάσα.

Τύποι κολπικής μαρμαρυγής:

Η κολπική μαρμαρυγή διακρίνεται στην παροξυσμική , όταν έρχεται και υποχωρεί μόνη της, σε εμμένουσα , όταν υποχωρεί με φάρμακα και σε χρόνια ,όταν υπάρχει μόνιμα.

Επιπλοκές:

Η κυριότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής και η πιο επικίνδυνη είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο . Αυτό συμβαίνει γιατί στους κόλπους της καρδιάς που συσπώνται ακανόνιστα , σχηματίζονται  θρόμβοι ,οι οποίοι περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος και αποφράσουν τα αγγεία του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό και με βάση κάποια κριτήρια , στους περισσότερους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα που εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων.

Θεραπεία:

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αναταχθεί με φάρμακα και με ρεύμα , αλλά αυτό μπορεί να γίνει τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξή της. Για το λόγο ευτό είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση ταχυκαρδίας, ιδίως σε ασθενείς που έχουν ξαναπάθει κολπική μαρμαρυγή και αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, να απευθυνόμαστε αμέσως στον καρδιολόγο. Μετά τις 48 ώρες, η αρρυθμία μπορεί με ασφάλεια να αναταχθεί μετά τη διανέργεια διοισοφάγειου υπερηχοκαρδιογραφήματος , γιατί είναι η πιο ειδική εξέταση για τον εντοπισμό θρόμβων στον αριστερό κόλπο της καρδιάς.