ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ

Τι ειναι η συστολική ( μεγάλη) και τι η διαστολική (μικρή) πίεση:

Η καρδιά λειτουργεί σαν μια αντλία. Κάθε φορά που χτυπάει, στέλνει μία ποσότητα αίματος στις αρτηρίες όλου του σώματος. Μεταξύ δύο χτύπων ,η καρδιά ξεκουράζεται.

Η συστολική πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά χτυπάει και η διαστολική πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά ξεκουράζεται.

Μέτρηση της πίεσης στο σπίτι:

  • Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη μέτρηση της πίεσης, θα πρέπει να αποφεύγεται τον καφέ και το κάπνισμα.
  • Οι μετρήσεις πρέπει να μείνετε σε καθιστή θέση για περίπου 5 min
  • Η πλάτη σας να ακουμπάει στη ράχη της καρέκλας και το μπράτσο να είναι χαλαρά ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια ( π.χ. Τραπέζι).
  • Σηκώνετε το μανίκι , ή αν είναι σφικτό το βγάζετε.
  • Ηπεριχειρίδα πρέπει να βρίσκετε περίπου στο ύψος της καρδιάς.
  • Κάνετε δύο μετρήσεις το πρωί ( μισή ώρα μετά την αφύπνιση) και δύο το βράδυ με διαφορά 2min μεταξύ τους. Είναι λάθος να μετράω την πίεση μόνο όταν δε νοιώθω καλά ( όταν έχω πονοκέφαλο, ζαλάδα  ή  μετά από μεγάλη σύγχυση).

Φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης:

Φυσιολογικά , η συστολική πίεση πρέπει να είναι κάτω από 140mmHg και η διαστολική πίεση κάτω από 90 mmHg.Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία χρόνια πάθηση, όταν η αρτηριακή πίεση είναι μονίμως πάνω από 140/90mmHg.

Σε ποια περίπτωση χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή:

Έαν η πίεση είναι μέτρια αυξημένη , μπορεί να ρυθμιστεί με αλλαγή του τρόπου ζωής ( απώλεια βάρους, άσκηση, μείωση πρόσληψης αλατιού, μείωση αλκοόλ, διακοπη του καπνίσματος). Έαν τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητη.

Γιατί πρέπει να ρυθμίσω την πίεσή μου:

Η αρτηριακή υπέρταση είναι νόσος που προκαλεί καρδιακή βλάβη ( έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό οίδημα),αγγειακή βλάβη ( σκλήρυνση του τοιχώματος των αρτηριών),  νεφρική βλάβη ( νεφρική ανεπάρκεια) , οφθαλμική  βλάβη (διαταραχές της όρασης) και εγκεφαλική βλάβη (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Πως θα   καταλάβωότι έχω υπέρταση:

 Συνήθως η νόσος δεν έχει συμπτώματα. Σε κάποιες μελέτες έχουν αναφερθεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή βαρύ κεφάλι, διαταραχές ύπνου, συναισθηματικές διαταραχές.

Πως πρέπει να παίρνω τα φάρμακά μου:

Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Είναι λάθος να παίρνει κάποιος τα χάπια του μόνο όταν νομίζει ότι έχει πίεση.